Furia și fericirea în relație

„M-a lovit Doris!”

„Îmi pare rău!”

Acesta este un dialog real avut ieri cu Andrei.

Ieri, după un somn incomplet și o trezire bruscă, Doris, fata noastră, nu a mai avut resurse ca să-și exprime sănătos furia, prin urmare a lovit. Ea nu lovește de fel, însă ieri, în tabloul descris, a făcut-o. Până a trece mai departe, vreau să te pui în locul unu părinte extenuat și imaginează-ți că te lovește copilul tău sau un copil oarecare, dacă n-ai, din senin ( bine, nu e chiar din senin). Ce gânduri îți trec?

Ce îți vine să faci? Dă-ți voie să te comporți fix așa cum îți vine să te comporți. Ce trezește în tine furia dezlănțuită a cuiva?

Orice ai simți, vreau să știi că este normal. Este o reacție firească, la fel cum a fost și a fetei noastre. În lipsa resurselor, corpul ei a sărit etape și a trecut direct în zona de luptă. Sistemul ei limbic a preluat controlul și n-a vrut decât să-și ducă la îndeplinire misiunea. Este o reacție firească, dacă privești din perspectiva resurselor personale și a dezvoltării creierului unui copil. Ei sunt în etapa de învățare, deci tot ce fac acum este să își condiționeze răspunsurile la impulsurile corpului.

Mulți dintre noi nu am fost învățați ce înseamnă mai exact furia sănătoasă, mai mult chiar, am fost învățați că nu este voie să fii furios. Adică am fost condiționați să o înghițim.

Majoritatea celor cu care am lucrat, a acelora care sunt în cuplu sau care doresc să-și întemeieze un cuplu, sunt blocați la etapa în care FURIA NU E PERMISĂ. FURIA NU ESTE BUNĂ! Și ce fac? Ceea ce au fost condiționați să facă: o înghit. Nimic mai greșit de atât. Un adult care își înghite furia, operează din energia copilului blocat de adulți să o facă.

FURIA este naturală și este SĂNĂTOASĂ. Modul de exprimare al ei poate fi nesănătos sau sănătos, însă furia este o manifestare necesară.

Poate te întrebi cum îi condiționăm noi răspunsul la furie. I-am spus așa: Te vedem că ești supărată/ furioasă! Să știi că ai dreptul să fii furioasă, să fii nervoasă și supărată, însă nu ai dreptul să lovești pe altcineva atunci când simți emoțiile astea. Nu lovim. Poți în schimb să ne spui exact ce experimentezi și ce-ți vine să faci ( ca să își ducă la capăt impulsul de fight) dar în schimb poți să te scuturi, să respiri și să ne spui ce nevoie ai. Înțelege? Nici nu avem așteptarea ca pe moment să înțeleagă, însă știm că pe fundal creierul ei procesează metodele de acceptare și acțiune, și la un moment dat le va implementa. Acum creierul ei se formează. Însă ce va rămâne cu ea este modul în care furia ei este acceptată. Va rămâne faptul că are dreptul să fie furioasă dar și  faptul că nu are nimeni dreptul să lovească pe altcineva, indiferent de ce emoții s-au generat din acea interacțiune.

Va rămâne faptul că limitele se respectă indiferent de ce crede ea că a făcut sau n-a făcut celălalt. Va înțelege că are dreptul asupra propriei persoane, dar n-are niciun drept asupra celorlalți.

Iar când scriu asta nu o scriu știu că mulți n-am avut astfel de experiențe vindecătoare și știu că textul poate provoca durere în suflet. Îmi pare rău dacă și tu te numeri printre cei cărora le-a fost blocată furia. Totodată vreau să știi că așa apare vindecarea. Cu înțelegerea a ce poate fi făcut diferit. Cu ce poate fi cerut celorlalți să fie făcut diferit.

Dar știi unde managementul furiei impactează cel mai mult? În propria sănătate și evident că în relaționarea cu ceilalți. În cuplu acest management neadecvat al furiei face cele mai mari daune.

Am întâlnit femei care înghițeau furia până la refuz și apoi făceau efectiv tantrumuri din te miri ce ( o altă formă naturală de exprimare) și bărbați care puși în fața furiei femeii, deveneau agresivi și repetau ciclul blocării exprimării furiei. Practic în sesiunile de cuplu am văzut de nenumărate ori repetarea tiparului familiei de proveniență, dar acum având în față acei copii ajunși adulți.

Se poate lucra aspectul furiei în cuplu? Bineînțeles! Orice se poate lucra atunci când există dorință, spațiu și un obiectiv comun.

Dar eu recomand întotdeauna lucrul individual înainte de a forma un cuplu. Orice adult are nevoie să-și cunoască limitele sănătoase, să-și dea voie sieși să fie furios și să ceară celuilalt respectarea lor. Dacă intri într-un cuplu și te faci preș de intrare, crede-mă că dacă după lunile de curtare vei dori să schimbi dinamica și vei dori să fii femeia respectată și apreciată, nu se va întâmpla. Atitudinea cu care te setezi pentru a-ți forma un cuplu este atitudinea care atrage un anumit tipar de partener. Dacă ție ți-e frică să fii așa cum simți, să fii autentică, vei atrage automat un bărbat „alunecos”.

Locul și setarea din care decizi să-ți găsești iubirea vieții tale, respectul pe care tu-l ai față de tine și modul în care vrei să fii tratată, acestea se stabilesc întâi în propriul tău suflet și în propria ta minte. 

Îți las mai jos câțiva pași prin care poți începe să lucrezi sănătos furia:

Decide-te care este DE CE-ul tău. 

De ce vrei să îmbunătățești aria asta? De ce este important pentru tine? Ce beneficii vei obține odată cu această schimbare? Cine va beneficia de varianta ta îmbunătățită?

Mergi până la cele mai mici detalii.

Stabilește-ți din timp care e viziunea ta.

Îți voi da aici poate cel mai de preț sfat. Urmează-l!

Cine vrei să devii și cum dorești să te comporți. Da, poate vei spune că aici nu funcționează așa. Ce viziune? Tu în viitor, aia e viziunea ta personală. Nu este corect să ai target doar pentru zonele măsurabile, aici de ce n-o faci? E cea mai măsurabilă arie, pe asta o măsori în ani din viață. Pune mâna și vizitează-te în viitor. Îți recomand aici să intri pe una dintre aplicațiile care îți arată chipul tău peste 10-20 de ani, printeaz-o și raportează-te la ea. Vezi tu, majoritatea clienților mei au probleme în a se vizualiza în viitor, în a face ceva pentru ei, în a amâna recompensa și din cauza asta sunt atrași de trecut. E logic, nu? Știu cum au arătat în trecut dau nu știu cum vor arăta în viitor. Vrei să fii mai presus de medie? Printează-ți poza și pune-o în locuri în care o poți vedea și așa vei vedea pentru cine merită să dai tot ce ai tu mai bun astăzi. Să investești în starea ta de bine.  Tu din poză îți va mulțumi când vei ajunge la el/ ea. În plus, dacă faci asta o să fii top, îți garantez, scrie-ți/ scrie-i scrisori pe diferite teme și diferite obiective.

Învață-ți mintea că furia este un impuls sănătos, cel mai adesea este de supraviețuire. Citește articole sau cărți care abordează acest subiect și cu ale căror scriitori rezonezi.

Caută un specialist care poate sta în furia ta.

Vezi tu, chiar dacă suntem specialiști asta nu înseamnă că le avem pe toate în ordine. Sunt zone gri în care nici noi nu ne-am lucrat poveștile și oricât de multă școală avem în spate, lucrurul personal este cel mai important. Deci te invit să cauți oameni care nu-ți reproduc tiparul familiei de proveniență. Aici eu ți le pot recomand pe Coralina Chiriac, Gina Chiriac, Raluca Mureșan & Arina Anghel. Au listă de așteptare? Fain! Înscrie-te pe listă. Merită orice așteptare. Au prețurile ridicate? Crede-mă că eliberarea și învățarea a cum să conții emoțiile, este cel mai neprețuit dar.

 

Mergi la un specialist în relații pe lângă orice altă formă de dezvoltare personală pe care o faci.

Este o zonă total diferită și abordările sunt diferite. E ca o materie diferită din programă. Și aici din nou, caută pe cineva cu care rezonezi și care livrează rezultate sau are personal rezultatele pe care le promite.

 

Ține un jurnal zilnic, de preferat dimineața.

Îți las un link cu recomandarea mea Aici

Da, știu, mulți îți vor spune că nu e nicio problemă, poți ajusta pe parcurs sau cât dle să lucrezi înainte, ce tot atât lucrat?

Practica mea îmi spune că e vital să le lucrezi înainte deoarece mindsetul reprezintă 80% din rețeta succesului.

Rămâne la tine decizia dacă vrei să ai o relația de succes sau una de „hai că merge și așa”.

 

Nu merge și așa, crede-mă! Haide să lucrăm împreună și te voi învăța tehnici care îți vor schimba complet viața relațională și tiparul de relații pe care-l atragi.

Tu, cea de peste vreme, îți vei mulțumi cândva!

 

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.