Ce se întâmplă atunci când recunoști că-ți este frică?

„Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” — Mahatma Gandhi

Cea mai pură definiție a leadershipului vine după părerea mea de la Gandhi.

Ați manifesta vulnerabilitatea va fi întotdeauna un semn de asumare și de putere interioară. Este cea mai subestimată calitate din toate aspectele vieții, iar astăzi ți-o prezint prin mediul business. De ce? Pentru că mi se pare cel mai apretat domeniu. Dacă în partea personală începe să fie acceptată puțin câte puțin vulnerabilitatea, în partea profesională este aproape subiect tabu. N-ai dle cum să fii roboțel la muncă, deși așteptările cam astea sunt. Unii manageri ( nu lideri) au așteptarea ca tu să te detașezi emoțional în momentul în care ai intrat pe ușa biroului și să lași deoparte „aberațiile astea emoționale”, că doar nu ești acasă. Nimic mai greșit decât asta. Aceasta este o mostră din ceea ce se numește pur și simplu – cultura rușinii – iar ea face ravagii. Conform experților, nu poți crea unui spațiu sigur de discuție, experimentare, greșeală, eșec și inovație dacă nu manifești cu adevărat vulnerabilitatea.

Rușinea poate supraviețui doar în lucrurile nespuse, în spațiile ascunse și în emoțiile nemanifestate

Cel mai mare ucigaș al inovației, al exprimării libere și al iubirii este rușinea. N-o poți niciodată măsura, dar ea se află întotdeauna acolo. Atunci când într-o relație fie ea și de business, te abții să-ți împărtășești ideile, opiniile sau să iei cuvântul, fii sigur/ă că rușinea și-a jucat rolul foarte bine.

Deschide ochii bine și vezi că de cele mai multe ori când se întâmplă asta, ai dovada clară că nivelul de vulnerabilitatea al relației se apropie vertiginos spre 0. Nu rămâne acolo! Fugi cât încă nu te acaparează rușinea! Ai observat cât de fâstâciți se manifestă unii oameni în prezența celor care își exprimă deschis emoțiile și nu fac bravură din asta? În fața celor care își asumă deschis ceea ce simt? Atunci când propria vulnerabilitate este resprinsă, bineînțeles ea nu poate fi susținută niciodată în celălalt.

Negreșit între vulnerabilitate și slăbiciune s-a aflat până mai de curând, semnul egal. Ușor, ușor se deschide însă ușa spre alt rezultat.

O ecuație mult mai apropiată de adevăr: Vulnerabilitate = putere 

Zilele trecute mi-a săltat inima de bucurie să văd o dovadă inestimabilă de vulnerabilitate manifestată de nou CEO al Uber, Dara Khosrowshahi

Într-o scrisoare adresată fostei sale echipe pe care o lasă pe mâna altui lider, el spune:

„Trebuie să vă spun că mi-e frică! Am fost aici la Expedia de atâta timp încât am uitat ce însemnă viata în afara acestui spațiu. Dar cele mai importante lecții eu le-am primit atunci când am trecut prin marile schimbari ale vieții mele sau când am acceptat noi roluri – trebuie să ieși în afara zonei tale de confort și să dezvolți mușchi pe care nu știai că-i ai”

WOW!! Acesta este cu adevărat definiția leadershipului. Prin simplul fapt că admite public că îi este frică ( și haideți să fim serioși, tuturor ne este) – „trebuie să vă spun că îmi este frică”, Khosrowshahi oferă exact spațiul necesar în care frica nu poate exista, iar prin asta oferă unei echipe încrederea că se pot deschide și că este în regulă să experimenteze eșecul și frica. Liderul este acela care conduce prin propriu exemplu, nu prin forță.

Ține minte bine, atunci când îți vei dori o schimbare în mediul tău, fii tu schimbarea aceea și mediul te va urma!

Până data viitoare îți urez să-ți asumi responsabilitatea unei vieți trăite din plin.

Sursa imaginii  knowledge.instead.edu

 

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.