Cum putem diferenția o neînțelegere de un abuz verbal?

„Respectul este iubire în haine simple.” – Frankie Byrne

M-a întrebat cineva cum poate face diferența între o banală neînțelegere și un abuz verbal/ manipulare în mediul business?

Genială întrebare! Răspunsul meu a fost că atât în mediul business cât și în celelalte arii, mai ales în relația afectivă, diferența este aceeași și se învârte în jurul intenției persoanei respective.

Bine, bine, dar mai exact la ce m-am referit?

Diferența o face prezența sau absența intenției persoanei respective de a te informa sau de a-i păsa sau de a se preocupa de tine.

Dacă în schimb atitudinea sau cuvintele folosite de interlocutor au scopul de a te DEZINFORMA, de a TE SUBESTIMA, de a te DESCURAJA, de a te face să te simți INADECVAT ( umilire) sau de a-ți induce RUȘINEA, atunci ești victima unei manipulări sau al unui abuz verbal.

De aceea este indicat să pui sub semnul întrebării INTENȚIA interlocutorului și să te conectezi la propria ta intuiție să verifici cum te simți în prezența respectivei persoane.

Dar ca să poți identifica cu succes o intenție manipulatoare, stima de sine trebuie să fie la loc de cinste. Este necesar să-ți fie clar că într-o relație echilibrată, fiecare are dreptul la:

+ prezență/ loc egal în relație/ egalitate;

+ acceptare;

+ respect;

+ iubire;

+ evoluție;

+ susținere;

+ sinceritate;

+ acceptarea și respectarea limitelor personale;

+ admirație;

+ demnitate;

+ stimă;

+ căldură;

+ empatie;

+ loc pentru greșeală;

+ vulnerabilitate;

+ cuvinte amabile;

+ încurajări;

+ înțelegere;

+ spațiu și dreptul să vorbească și să-și exprime opiniile și trăirile;

+ informare clară;

+ protecție;

+ sentimente împărtășite.

(ce ai mai adăuga aici?)

Când o persoană își poartă stimă sieși, poate face mult mai ușor diferența între cele două comportamente și poate spune stop unui comportament abuziv.

Iar în situația în care un coleg/ o colegă/ iubit/ iubită ridică tonul sau folosește cuvinte urâte la adresa ta, vei ști să diferențiezi dreptul tău din relație la stimă, la respect, la cuvinte amabile, la egalitate și la empatie. Vei știi că și în eventualitatea în care mesajul pe care celălalt încearcă să ți-l transmită conține un adevăr, este dreptul tău la o comunicare blândă care să țină cont de integritatea ta umană și că este dreptul tău să contezi în relație, indiferent de greșeala pe care potențial ai făcut-o. Și tu contezi și ai dreptul de a te opune unei intenții răuvoitoare.

La fel cum este și dreptul celeilalte persoane să-și exprime opiniile, însă într-un mod respectuos care să țină cont de existența ta ca om.

Educația relațională este o alegere!

Cu drag,

Laura

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.