Provocarea spartană – Testează-ți limitele – Costin Bucura Challenge Camp

Provocarea spartană. Încredere. Anduranță. Sănătate.

 

Dacă cei mai buni din lume se antrenează dincolo de limitele cunoscute, tu de ce să n-o faci? Christopher Sommer

Astăzi este despre testarea limitelor prin sport la înălțime. Mai exact despre Challenge Camp. Stațiunea Rânca, Transalpina, ediția a IV a  24-26 August 2018 

3 zile de antrenamente fulger: aerobic, functional training, antrenament de forță, cardio combat și de tonifiere desfășurate în Salina Ocnele Mari, pe platoul de lângă vărful Păpușa, la peste 2000m altitudine și în plus un traseu montan de dificultate medie. Cadou – peste 3000 de cal arse.

Cui se adresează? La ultima ediție cel mai tânăr spartan a avut 10 ani și cea mai în vărstă a avut 63, cunoscută sub nume de cod Bunica Spartană

Prin antrenamentele concepute, Costin provoacă! Te provoacă. Să te împrietenești cu tine … să vrei mai mult, în orice domeniu. Challenge Camp-ul ăsta îți intră sub piele ca piesele lui Carla’s Dream. Și asta e lucru greu de dus. Să vezi că poți mai mult decât credeai, când tu spuneai că e grea și poșeta aia pe umăr … sau sticlele de 5l de apă de la Mega. Challenge Camp îți arată că limitele sunt relative și sunt puse doar de mintea ta.

Cu doza adecvată de endorfine și de adrenalină pleci acasă la final, exact într-unul dintre momentele alea de glorie în care simți că ai putea lejer să joci rolul principal în serialul Xena, femeia războinică sau Conan barbarul (după caz). Deci, da! Poți să-ți iei privirea aia de “Tu știi cine-s eu?!” Hop, eroina, Hop, Hop Eroina.

Și în toate zilele simți în aer curajului oamenilor care și-au asumat lupta de a fi mai buni decât au fost ieri. Și pe ăsta-l tragi adânc în piept, ca aerul încărcat cu aerosoli din salină. Și-l iei cu tine-n suflet când te întorci acasă. Curajul de a-ți depăși cunoscutul.

Pentru femei aș zice că antrenamentele lui Costin sunt fix Jerseul, tweedul, camelia și negrul lui Coco Channel. Ies din tipare și sunt îndrăznețe. Eu una m-am simțit ca, Coco Chanel când a pășit în afara tiparelor societății și a ales liniile masculine și confortul mergând pe jerse care era folosit doar în uniformele militarilor. Și negru care era culoarea folosită doar de servitori. Și le-a mixat din nou și din nou până a scos celebra rochie neagră, poșeta clasică și jacketa care au devenit embleme internaționale și must have.  Că doar, de! Îți trebuie curaj să te prinzi de Gun-eX în loc de o poșetă marca X. Îți trebuie determinare să alegi să transpiri în loc să te dai cu concealer sau fard. Zâmbetul reușitei se așează mai bine decât orice fard. Și rezistă peste timp, nu se ia cu demachiant.

Pentru bărbați Challenge Camp e despre stoicism. Un joc al spartanilor. E despre perseverență și curaj. Este pentru acei bărbați care știu că un lider se antrenează și se educă continuu prin depășirea propriilor limite.

Iar asta nu este pentru oricine, doar pentru acei bărbați care vor mai mult … de la ei, de la viață.

Pentru gurmanzi l-aș mai descrie ca o masă într-un restaurant de 5 stele Michelin. Meniu pregătit de 2 master chef în ale mișcării, Costin și Vali. Meniul are antrenamente cu “de toate”. Dar mai ales cu grijă pentru sănătate și cu multă încredere în sine. Și cu multe calorii în minus, Garminul a numărat vreo 3000*.

La meniu s-au servit:

Antreul a constat în 2 Antrenamente în Salina Ocnele Mari

Felul principal 2 Antrenamente pe platou la peste 2000 m altitudine, în apropiere de Vârful păpușa.

Desertul 1 Traseu Montan Transalpina Lacul Gâlcescu (dificultate medie, efort susținut).

Prima zi

Ora 10:34 reprezintă startul Challenge Camp în Salina Ocnele Mari

Abia după începi antrenamentul în salină îți dai seama că poluarea din orașul în care locuiești te afectează mai mult decât îți imaginezi. Reprirând aerul dintr-un oraș mare e ca și cum ai rașcheta parchetul de acasă fără mască de protecție. Iar în salină, până ca plămânii tăi să se acomodeze cu infuzia de aerosoli, behai mai ceva ca Ilie Moromete. Temperatura din interior reușește să-ți trezească și cele mai adormite simțuri, iar căile respiratorii se simt de parcă au ajuns în Rai. Tot aerul te cuprinde și pătrunde până-n ultima striație a plămânilor. Aerosolii ți se lipesc de piele. Sau pe sub piele. Hop, Eroina! Hop, hop, Eroina!

Zău dac-ai mai pleca de acolo!

În primele minute de antrenament nu-ți poți da seama dacă Costin și Vali te pregătesc pentru a te înrola în trupele SWAT sau dacă te ajută pentru prima oară să respiri cu adevărat. 40 de minute de antrenament SWAT (deși cu siguranță Costin îl denumește altfel) făcut în salină sunt de departe una dintre cele mai puternice cure de detoxifiere pe care le poți face. Deși n-ai crede, rezistența la efort crește din primele minute.

 

Despre beneficiile tratamentului în salină AICI

Urmează o masă caldă în Salină, cazarea în stațiunea Rânca și program de voie până la următoarea provocare.

Ora 19:00 Următorul antrenament. La peste 2000 de m altitudine. Un scenariu ce pare rupt din serialul Vikings. Munte. Ceață deasă. Aer rece. Antrenament combat. Așezați pe rânduri păream ca o ceată de spartani gata de luptă. Muzică pe fundal. Echipament. Și o stare ce greu se poate descrie în cuvinte.

Cam așa a fost

 

Despre beneficiile antrenamentului la altitudine AICI

Seara s-a încheiat cu un pește la grătar și povești de viață spuse la un ceai sau murată, după preferințe

Ziua 2  

Ora 09 și un pic începe traseul montan Transalpina – Lacul Gâlcescu. Dacă ai auzit de tehnici de meditație sau ai încercat vreuna, să știi că acest traseu a fost o practică de mindfulness ce a durat 6 ore bune. 6 ore de cutreierat pe un traseu ce-ți taie respirația. Dacă s-ar rescrie legenda celebrului Narcis, cu siguranță Lacul Gâlcescu ar fi locul unde s-ar oglindi perfect. Este curat ca lacrima.

Mindfulness cu aproximativ 1700* de calorii consumate, încunutate la final cu recompensa zeilor, o ploaie rece de munte. Bine, dacă se poate numi ploaie.

La coborârea din traseu am avut parte de o surpiză de proporții și o lecție de viață de-o măsură. Ne-am întâlnit cu o familie din Cehia ce avea 4 copii iar soția era însărcinată în vreo 6-7 luni, cel mai mic avea 2 ani și jumătate. Pregătiți să înnopteze la cort. 5 minute pe ceas pentru povești cu ei și cred că alte 4 ore ca să integrăm experiența. O femeie însărcinată în 7 luni. O familie curajoasă. Ca de fiecare data muntele aduce la pachet lecții de viață. Despre încredere și curaj. Pe astea n-ai cum să le lași pe munte, le iei la pachet cu tine. Pachet de amintiri.

Ora 18:55 Antrenamentul 2 de pe platoul Spartanilor.

Unii îi spun platoul de lângă Vf. Păpușa. Fiecare cum simte. O vreme de pus în ramă și de stat la povești. Doar că e cu Stretching, Slavă Domnului! După un traseu de 6 ore, antrenamentul ăsta se numește Bucurie în toate fibrele musculare!

Întins pe salteaua pe care faci antrenamentul în sală și privești de obicei tavanul, să-ți relaxezi timp de o oră toate grupele de mușchi, privind soarele cum apune și cum trec rândunele și avioanele desupra ta, e ceva care se inspiră adânc și se lipește pe inimă. Și se face legământ în gând c-o să mai fie alte dăți. Deși pare tehnică de relaxare, Garminul a afișat mândru un consum caloric de 371* cal.

Te ridici cu greu de pe saltea și încerci să-ți iei la revedere de la platoul muntelui și de la aerul curat. Între noi fie vorba, de fapt nu pleci de bună voie, te împinge foamea spre cabană.

Seara se încheie în miros de friptură la grătar stropită cu murată, afinată, ceai și cafea. Și un pic de pânie prăjită. Și povești din viață și despre viață. Cu suflete deschise.

Ziua 3 debutează cu un mic dejun în gașcă și c-o stare de bine-n suflet. Apoi urmează pregătirea pentru ultimul antrenament din Salină. Greu! Tare greu! Dar pe cât de greu pe atât de plăcut. Gun-eX, kettle bellurile, corzi… Însă ce aduce în plus antrenamentul acesta este satisfacția că ești un exemplu pentru copiii și adulții care vin la tratament în salină. Și știi că indiferent ce decizie iau, dacă să facă sport sau nu, imaginea ta lucrând și ambiționându-te să dai tot ce poți, le va rămâne acolo cusută în conexiunile neuronale. Unii vor veni chiar să te felicite, așa cum au făcut-o cu noi.

Și într-un final este despre oamenii cu care împărășești aceleași ambiții în povești diferite.

Acolo în salină ești un exemplu de determinare pentru ceilalți. Și nu doar acolo. Și nu doar pentru ei. Ești un exemplu pentru tine. Ai reușit!

Lecții de viață

 Anduranță

 Încredere

 Curaj

 Lucru în echipă

 Sănătate

 Prieteni

Cam asta vei găsi la Challenge Camp Costin Bucura

*Consumul Caloric măsurat cu Garmin 735XT

Pe Costin îl găsești AICI iar pentru detalii despre următoarea provocare Challenge Camp dă click AICI

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu multă mișcare fizică.

Cu drag,

Laura

 

 

p.s. Nu-ți mai căuta scuze! Anul viitor pe vremea aceasta îți vei dori să fi început astăzi…

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.