Stay safe

Vestea conflictului armat din Ucraina, din nefericire, se suprapune cu vestea începutului pandemiei de acum 2 ani de zile. Și scriind astea nu fac abstracție de nenorocirea care se petrece, doresc doar să vă ofer un gând despre cum puteți naviga voi, noi împreună, această perioadă tulbure emoțional, fizic, psihic, economic și spirituală. 

De ce am menționat perioada, deoarece există posibilitatea ca asta să creeze flashbackuri, să retrăiți emoțiile necunoscutului din pandemie și practic dublează greutatea resimțită. 

Ca specialist cu formări în traumă și sindrom post traumatic, vin cu recomandări specifice, las deoparte psihoeducația ( o voi strecura câte puțin) și vă ofer sfaturi concrete, pe care le puteți aplica fiecare în locuința voastră.

Atacul inevitabil, așa cum este războiul catalogat în literatura de specialitate, crează în primul și în primul rând, în prima fază, 𝐝𝐞𝐛𝐮𝐬𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐞𝐳𝐨𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. 

Apar întrebări ca: De ce? De ce acum? De ce așa? De ce? Și deodată nu mai înțelegem nimic din realitate. 

Prin urmare, cel mai important pas este 𝐎𝐑𝐈𝐄𝐍𝐓𝐀𝐑𝐄𝐀. 

Al doilea, 𝐆𝐑𝐎𝐔𝐍𝐃𝐈𝐍𝐆𝐔𝐋. 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐩𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥, 𝐢̂𝐦𝐩𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚.

𝐓𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐋𝐄𝐍𝐓. Bine? Nu vrem să agităm și mai mult sistemul nervos

Puteți să folosiți următoarele metode:

– 𝐀𝐝𝐮𝐜𝐞𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐦𝐞𝐫𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐯𝐚̆ 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭̦𝐢. Observați culoarea pereților (chiar dacă este casa voastră pe care voi ați văruit-o recent, bine? ), textura scaunului pe care stați, sau a canapelei, draperiile sau perdeaua. Observați un obiect care vă este drag tare și pe care vă puteți pune atenția. Cum este temperatura din cameră? Lumina? Ce mirosuri sunt? Poate ai cana de cafea alături, o poți mirosi. 

Pentru cei care sunteți afară, uitați-vă în jur, UȘOR, LENT, observând lucruri care vă plac și etapele de mai sus. 

 

Apoi urmăriți cum este respirația voastră atunci când vă reorientați în spațiu. Este mai calmă, mai agitată, dacă este mai relaxată, continuați, dacă este mai agitată, căutați ceva care să vă placă, faceți contact vizual cu cineva, orice știți că vă produce plăcere.

 

Iar atunci când simțiți o relaxare ușoară, încercați să mențineți contactul cu mediul vostru înconjurător în timp ce strecurați ușor, ușor, imagini sau idei despre conflictul din Ucraina. Rolul este de a vedea dacă puteți să rămâneți ORIENTAȚI în timp ce vă conectați cu zona de durere. Dacă nu puteți, nu este momentul să strecurați nimic, orientați-vă în continuare până vă simțiți prezenți cu adevărat în locul în care sunteți.

 

– 𝐅𝐢𝐭̦𝐢 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐩𝐮𝐥 𝐯𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮. Ce observați în corp? Cum vă este respirația? Stomacul? Bătăile inimii cum sunt? Vă încălzesc corpul sau vă produc o senzație de frig? Existe zone din corp care sunt mai relaxate sau mai neutre? Cum se simt acelea? Duceți-vă atenția fără a judeca, doar ca un observator și rămâneți conectați cu zonele care sunt un pic mai relaxate sau la diferența dintre cele două. Întrebați-vă cum puteți să „contaminați” cu relaxarea și zonele mai încordate.

 

– Pentru grounding puteți folosi mai multe metode, dar cea mai UȘOARĂ, mai ales dacă lucrați de acasă, 𝐈̂𝐍𝐂𝐀̆𝐋𝐓̦𝐀𝐓̦𝐈-𝐕𝐀̆ 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐭̦𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐠𝐫𝐞𝐚. Știți perechea aceea de încălțări care vă aduc mereu aminte că aveți ceva în picioare? EI bine, aia! Puneți-i în picioare. 

 

Sau puteți să vă descălțați și să simțiți cum tălpile ating podeaua, cum se simte podeaua și în același timp să inspirați, expirați până-n podea. Cei care sunteți pe stradă, „apucați” cu degetele talpa pantofului, faceți efortul de a strânge degetele. Nu puteți? Păi cine v-a pus să vă luați încălțări cu un nr mai mici? 

 

Din când în când, faceți o activitate monotonă, gen puzzle sau ceva care să vă ocupe mintea ( nu scroll pe social media, bine?), sau tehnici de respirație. 

Să știți că este în regulă dacă înainte aveați anumite resurse, cum ar fi dansul, yoga etc și pe care acum nu le mai puteți accesa sau nu vă mai aduc aceleași rezultate. Este doar o perioadă, și înseamnă că în contextul actual, corpul nu simte să acceseze acea resursă. Nu vă judecați, căutați altele știind că asta e ceva normal, bine?

Cam atât pentru acum, mă pregătesc de sesiunile mele zilnice. Dacă aveți întrebări specifice legate de cum ați putea să faceți x, scrieți-le aici, răspunzând vom susține și mai mulți oameni. 

 

Ah! Și să nu uit! 𝐀𝐯𝐞𝐭̦𝐢 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐞𝐨𝐚𝐫𝐞𝐜𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐳𝐨𝐧𝐚̆ 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐧𝐨𝐮𝐚̆, 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐬̦𝐢 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐚𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐬𝐞 𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐟𝐮𝐫𝐢𝐚 (𝐬𝐚𝐮 𝐬𝐭𝐨𝐦𝐚𝐜/ 𝐠𝐚̂𝐭) 

 

Prin urmare, e posibil ca asta să vă conducă spre stare conflictuală, deci atenție cum gestionați emoțiile șiiiii faceți exerciții de detensionare a zonei, adică – deschideți gura mare, faceți ca toate cele, mișcați maxilarul în diferite direcții, masați-l etc. Ați prins ideea. Doar atenție, că indirect vă crează o stare de conflict, bine?  TOATE FĂCUTE LENT, CU ATENȚIA PE ELE ȘI PE VOI. 

𝐒𝐩𝐞𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬. 𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐜𝐚̂𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐥𝐮𝐦𝐞. 

𝐒𝐭𝐚𝐲 𝐬𝐚𝐟𝐞 & 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝𝐞𝐝!

sursa foto pixabay  

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.