Ferește-te de oamenii cu certitudini și încearcă pe cât posibil să nu devii unul dintre ei.

 

Acum ceva vreme am auzit o replică care mi-a schimbat aproape total axul gândirii: „Ferește-te de oamenii cu certitudini!” Pfuai! Și prima întrebare (pe cuvânt) a fost cum fac să mă feresc de mine? 🙂 greu!

De ce să te ferești de certitudini?

Ferește-te de certitudine pentru că a rămâne în certitudine înseamnă de fapt a nu da spațiu creșterii. Vrei să stagnezi? Atunci când te încordezi să-ți menții un punct de vedere, blochezi de fapt energia care te-ar ajuta să evoluezi. Relaxează!

Ferește-te de certitudine deoarece atunci când crezi că un lucru este imuabil, nu te vei mai obosi vreodată să-l analizezi. Aici mă refer și la opiniile tale despre tine și despre lume. Când zici „eu sunt așa, ceilalți sunt nu știu cum”, emiți de fapt certitudini. Cum ar fi dacă nu ai mai fi atât de sigur/ă de cine ești și ai spune că te descoperi pe zi ce trece? Pentru că știi ce? Chiar nu știi cine ești.

Ferește-te de certitudine și dă-ți voie să spui că poate nu e chiar așa cum credeai. Dă-ți voie să recunoști că nu știi, pentru că ăsta-i adevărul. Dacă n-o afirmi public, măcar spuneți-o șoptit. Absolut nimic nu e cert, nici chiar știința. Tu vezi oceanul ca fiind albastru sau verde și ai certitudinea că așa-i, însă dacă te uiți apa e incoloră, nu? Cum vine asta?

În fiecare zi apar rezultate ale unor cercetări ce par să răstoarne tot ce s-a știut până mai ieri. Sunt mii de studii care susțin de exemplu că uleiul de măsline este sănătos, însă tot atâtea care demonstrează că nu este într-atât de sănătos. Mierea e bună și nu prea. Carnea e recomandată și nu prea și tot așa. Toți au dovezi și certitudini, însă nici unul n-are vreo garanție. Există reclame la medicamente revoluționare care susțin convinși că sunt cele mai eficiente în combaterea diferitelor afecțiuni și că nu mai există nimic similar, ca după câteva luni să scoată altele și mai revoluționare? Păi până mai ieri ce au vândut? Gogoși?

Raw vegan, vegetarian, lacto-vegetarian, carnivor, omnivor, erbivor 🙂  etc. Toate au certitudinea 100% că respectiva alimentație este cea corectă și au și argumentele, așa-i? Ați observat cumva cum se linșează fără pic de compasiune când se întâlnesc?

Încep să mă tem de efectele certitudinilor în viața mea și a celor din jurul meu pentru că observ cum asta ne îndepărtează unii de alții.

Gândește-te ce ai vrea să îmbunătățești în viața ta și îți voi da poate o pastila magică pe care scrie –  ferește-te de certitudini.

Vrei să înveți să comunici asertiv? Ferește-te de certitudini.
Vrei să ai o relație de cuplu împlinită? Ferește-te de certitudini.
Vrei să avansezi? Ferește-te de certitudini.

Știi ce mai este certitudinea? O formă de control, de siguranță și implicit o formă cochetă de a-ți ascunde frica. Frica de a nu știi cine ești fără povestea ta.

Eu am realizat că m-am contrazis și m-am dezis de atât de multe ori de povestea mea, încât acum mi se pare hilară înverșunarea cu care-mi mențin punctele de vedere, ca mai apoi să fac fix opusul a ceea ce am zis:) Însă umorul este un punct foarte bun de plecare în procesul schimbării.

De multe ori am zis că Dumnezeu are simțul umorului și îmi imaginez că se distrează copios cu creația sa.

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul de a încearca măcar să te ferești un pic de certitudinile tale!

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.