Până când vrei să te mai pedepsești spunându-ți că nu poți?

Da, nu poți să faci chestia cu care te lupți de ceva vreme.

Nu poți să alergi un maraton.
Nu poți să îți deschizi un business.
Nu poți să te duci la sală.
Nu poți să joci tenis/ fotbal/ să alergi/ să sari cu parașuta etc.
Nu poți să renunți la țigară.
Nu poți să faci x, y, z.

Așa-i!

Dar știi de ce?

Pentru că n-ai sinapsele (conexiunile neuronale) create! Deci de fapt corect ar fi să spui NU ȘTIU CUM SĂ FAC ASTA.

Și când spun că nu știi cum, înseamnă că al tău creier nu are conexiunea necesară. Poate are informația dar nu are formată legătura completă. Știi ce trebuie să faci să alergi, dar nu ai experiența fizică. Știi rețeta tortului dar asta nu înseamnă că ai și făcut tortul.

Pe cât de simplu sună, pe atât de complicat este procesul. Creierul este cel mai mare consumator de energie din organism și prin urmare este setat să nu consume în plus, iar crearea unor conexiuni neuronale noi reprezintă fix consumatori în plus pentru el. Când s-a setat deja, intră în obisnuință și merge pe pilot automat, se reduce drastic consumul pe noua rută.

Însă Creatorul ne-a înzestrat creierul cu funcția plastică, care-l ajută să-și muleze și să-și creeze tot timpul conexiuni noi. Asta datorită mielinei – care îmbracă fibrele nervoase și le ajută să se dezvolte. Mielina scade o dată cu vârsta, de aceea copiii învață mult mai repede decât adulții iar obiceiurile deprinse în copilărie au rădăcinile mai puternice.

Adultul are nevoie de mai mult timp și de repetare ca să-și creeze o rută neuronală nouă sau de un șoc emoțional. Acum fiecare cum preferă 

Deci, da! Nu poți să faci ceva anume pentru că de fapt NU ȘTII CUM! Nu ai conexiunea neuronală creată pentru activitatea respectivă, atât. Asta se traduce în informație, repetare și activitate fizică.

Nu știi să mergi pe bicicletă? Acordă-ți timp, să spunem 1 lună în care să exersezi zilnic min 1 oră și apoi mai vorbim.
Donald Hebb a rostit celebra frază: Cells that fire together wire together – „Celulele neuronale care ard împreună, se leagă între ele”

Partea reală și pragmatică ar suna așa : Ca să poți să faci X

1. Adună informații dacă asta te ajută
2. Vezi ce blocaje te-au oprit până acum
3. Definește-ți pas cu pas ce trebuie să faci
4. Vezi ce nevoie are creierul tău ca să asimileaze cel mai bine informația ( poate să-ți scrii post-it-uri, să asculți chestii, să-ți creezi ancore fizice etc)
5. Setează-ți un program, disciplinează-te
6. Pune în aplicare ce ai învățat/ setat
7. Practică
8. Practică
9. Practică
10. Practică
11. Practică
………………..
1000000 practică 

 

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.
Cu drag,

Laura

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.