Schimbarea noastră cea de toate zilele

Îți propun un experiment amuzant și ușor, așa ca de vineri:

Ridică piciorul drept și întinde-l în față. Începe să rotești laba piciorului în sensul acelor de ceasornic și, continuând să faci mișcarea asta, scrie în aer cifra 6 cu mâna dreaptă. Ce face piciorul? Oricât ai încerca să te împotrivești sau să-ți impui voința, mâna și piciorul vor face ceea ce știu cel mai bine să facă 🙂

În fața unui asemenea răspuns  ai 2 alternative: să cauți o explicație științifică legată de structurarea cortexului motor sau una magică bazată pe simpatia dintre mână și picior 🙂  Dacă ești genul curios și cu timp la dispoziție, poate vei căuta explicația științifică, dacă nu, vei merge pe mâna magiei și uite așa îți vei structura un model/ o explicație asupra experienței avute care-ți va limita sau nu următoarele experiențe similare.

Mulți oameni evită să abordeze un coach, terapeut, mentor deoarece consideră că nu pot fi ajutați sub forma pe care o doresc ei. Dintre cele mai uzuale motive se numără următoarele:

– Ce știe ăla despre viața mea?

– Dacă a citit niște cărți acum ce? Cel face să creadă că poate el să mă ajute pe mine!

– Cum poate să mă ajute unul care n-are nicio treabă cu mine?

– De ce să-i spun eu altcuiva problemele mele?

Sau în cel mai „grav” caz :)))  – Probleme? Care probleme?!

Dacă un inginer este acel specialist care prestează o activitate tehnică de proiectare, de cercetare, de organizare și de conducere a proceselor tehnologice dintr-o întreprindere, un terapeut/ coach/ mentor este acel specialist care întreprinde toate acele acțiuni de proiectare, cercetare etc doar că nu dintr-o întreprindere ci din mintea umană.

Fără intenția de a reduce omul strict la procese mecanice excluzând partea emoțională, corpul uman este cea mai perfectă mașinărie care a existat vreodată.

Ce face unul dintre cei menționați mai sus ( coach, mentor, terapeut) este să modifice EXPERIENȚA clientului/ pacientului asupra lumii înconjurătoare. Bineînțeles că nu are cum să schimbe lumea din jurul clientului, dar are instrumente să îmbogățească EXPERIENȚA asupra lumii. SCHIMBAREA PERCEPȚIEI

Noi nu acționăm direct asupra lumii ci acționăm prin intermediul PERCEPȚIEI NOASTRE asupra ei sau prin MODELELE PE CARE LE AVEM.

Doi oameni puși în aceeași lume (situație) reacționează diferit datorită modelelor interne și a percepției despre respectiva situație.

„Terapiile acționează pentru a schimba modelul clientului despre lume și, în consecință, comportamentul și experiențele acestuia. ” Richard Bandler & John Grinder.

Și încă ceva: Nu te „schimbă” nimeni dacă tu nu vrei, pentru că schimbarea o poți face doar tu, nimeni altcineva.

Până data viitoare îți doresc să-ți asumi curajul unei vieți trăite autentic, cu bune și rele.

Cu drag,
Laura

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.