Dragostea în vremea pandemiei I

Voi începe seria articolelor și a liveurilor intitulate – “Dragostea în vremea pandemiei”

Dacă cineva și-a dorit iubirea de altă dată, ei uite că dorința i s-a împlinit.

Datingul în vreme de pandemie seamănă cu datingul din anii ‘60 – ‘70 doar că scrisorile au fost înlocuite cu onlineul.

Cine a început o relație la început de pandemie și a trecut prin partea de izolare, a cam avut parte de același fel de început: cel cu emoțiile întâlnirilor rare, cu necunoscutul care până acum era ușor de cunoscut, cu conversațiile lungi de dinainte de atingere, cu distanțarea acum impusă de virus, atunci impusă de normele societății, cu emoțiile crescute și multe altele.

Cine era deja într-o relație nou începută și a decis să se mute împreună în timpul izolării, a avut parte de o relație în timpul “războiului” când totul s-a petrecut pe repede înainte. Limitele de altfel normale au dispărut, cunoașterea iubitului/iubitei s-a făcut în condiții de stres, de nemaîntâlnit, de la el/ea acasă, în intimitatea propriilor trăiri.

Pentru cuplurile deja sudate rolurile s-au suprapus, s-au inversat, s-au renegociat sau s-au impus. Izolarea a adus în față ceea ce se lucrează în psihodramă, jocurile de rol, doar că ne-a prins pe unii dintre noi total neechipați, fără uneltele care să ne susțină procesul. Bine, jocurile de rol continuă și acum cu școala online și work from home care numai work from home nu e și numai școală nu e.

Iubiții și-au luat toate rolurile posibile și le-au pus în scenă în 50mp hai 100 mp (iubit, angajat/antreprenor/prieten/părinte/om speriat/ om plictisit/iubit pasional/ meseriaș/bucătar etc) fără a știi cum să le separe, cum să facă o trecere sănătoasă de la un rol la altul. În psihodramă se “iese și se intră în și din rol” prin diverse metode: ori te scuturi, ori faci mișcăti fizice, ori altele însă cel mai important este setarea mentală, știi că trebuie să ieși din rol.

Numai că acasă nu ne-a spus, nu ne-a învățat nimeni să facem asta. Și puțini dintre noi au făcut-o. Din această cauză furia zace mocnită pe undeva prin noi, prin casă sau chiar mai greu, printre noi în familie.

În perioada asta există posibilitatea să fi existat și o inversare de roluri, ca unul să facă ce făcea celălalt, de exemplu să-și piardă jobul și să se ocupe de chestiile de care se ocupa celălalt.

Chiar dacă relația voastră iese mai puternică după această pandemie globală, aveți în vedere că este nevoie de timp (de înțelegere, de informații) și de spațiu pentru a procesa (a exprima, a trăi, a recunoaște) toate emoțiile care nu s-au lăsat trăite din cauza vitezei cu care s-au petrecut lucrurile, din cauza presiunii prea mari, din nenumărate cauze.

Este imposibil să fi fost feriți de aceste trăiri normale, sănătoase și la locul lor: de frică, furie, nedreptate, dezgust, tristețe.

Ele au trebuit procesate pe repede înainte și trebuie integrate atât fizic cât și emoțional, deoarece n-a fost timp pentru asta sau a fost acordat prea puțin timp. Iar aici vorbesc de cuplurile impactate cel mai mult, în special cele cu copii sau care au avut schimburi de roluri mari. După mine cred că marea majoritate.

Deci da, este normală senzația de a vrea să fugi cât mai departe de iubit/iubită chiar dacă iubirea e la locul ei de cinste.

Da, este normal în același timp să vrei iei distanță și să te îndepărtezi de el/ea din cauza restrângerii spațiului fizic și mai ales al celui personal.

Da, este normal să fi plictisit de celălalt astăzi, iar mâine să vrei să faci totul împreună.

Trăim vremuri fără precedent, deci dă-ți voie și dați-vă voie să trăiți emoții neexperimentate sau niveluri de care nu știați că există.

Învățăm din mers.

Cu toții.

Poveștile de iubire de acum dacă vor trece testul pandemiei, vor rămâne cele mai de impact din viețile noastre. Chiar și dacă nu vor continua, tot vor fi cam cele mai iconice din viețile noastre. Vor fi cele, așa cum o denumește Marchez pe a lui, ale noastre vor fi “dragostea în vremea pandemiei”.

Îmi pare rău că nu am putut fi lângă voi în plină izolare ca să vă pot oferi uneltele și informațiile necesare, însă recuperez acum.

Educația relațională este o alegere!

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.