Cea mai bună tehnică de comunicare este ascultarea

M-a întrebat cineva care este cea mai bună tehnică de comunicare în cuplu și cum o poate “achiziționa”. Pe lângă faptul că răspunsul meu a uimit-o, a plecat cu înțelegerea faptului că nu tehnica trebuie “achiziționată”, ci că trebuie mai întâi să facă pe bune cunoștință cu propria persoană.

De ce așa?

Pentru că cea mai bună tehnică de comunicare este ASCULTAREA.

Iar ascultarea adecvată, să nu ne ascundem după deget, este o abilitate pe care puțini o dețin. Nu că e greu de obținut, ci pentru că nu se acordă atenție sinelui.

Ca să poți asculta adecvat ai nevoie să-ți cunoști lumea, valorile, mecanismele de apărare, motivațiile etc. Nu să te pseudo-cunoști pentru că și comunicare/ ascultarea vor fi pseudo…

A asculta în mod real înseamnă să ai capacitatea să te focusezi pe mesajele partenerului cu scopul de A-I ÎNȚELEGE: LUMEA, MODUL ÎN CARE GÂNDEȘTE și prin asta a-i vedea prin “ochii săi” modul în care privește lumea.

A asculta în mod real implică detașarea de propriile povești, de propria realitate, de propriul mod de a vedea lumea, de propriile nevoi și prejudecăți.

Eu numesc asta “datul la o parte din propria viață” sau “ieșitul din viața celorlalți”.

A asculta în mod real înseamnă să fii curios, iar curiozitate implică ceea ce am scris mai sus. Atunci când rămâi în propria poveste, când crezi că știi ce gândește celălalt sau când te pui mai presus de interesele celeilalte persoane, n-ai un dialog, ci un monolog cu spectatori.

Când vrei să asculți cu adevărat (cu scopul de a înțelege), îți dai seama că dialogul nu este despre tine ci despre celălalt și relația vostră.

Ascultarea este factorul principal în stabilirea intimității și compatibilității în cuplu, nu sexul 🙂

Șurpriză!

Îți doresc să-ți asumi curajul unei relații trăite autentic.

Cu drag,

Laura

Povestesc despre relații și cum să creezi spațiu iubirii pe care ți-o dorești. 

Articole similare

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.